Δυνατότητα Μερικής Φοίτησης & Διακοπής (Αναστολής) Φοίτησης

Ο νόμος 4957/2022 (άρθρο 76) δίνει το δικαίωμα υπαγωγής σε καθεστώς μερικής Φοίτησης σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών, καθώς επίσης και διακοπής (αναστολής) της φοίτησης σε όλους τους φοιτητές, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) ακαδημαικά έτη.

Δείτε το άρθρο 76 του νόμου 4957/2022

Η Συνέλευση του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων αποφάσισε στη συνεδρίαση της 13ης Νοεμβρίου 2024 τα ακόλουθα:

Α) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, οι φοιτητές που

α) αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, ή

β) έχουν αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ή

γ) είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά  σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), υπό προυποθέσεις ((i) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, (ii) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών),

δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης.

Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Ο μέγιστος αριθμός μαθημάτων τα οποία μπορεί να επιλέγει/ δηλώνει ο φοιτητής που βρίσκεται σε καθεστώς μερικής φοίτησης ορίζεται στο ήμισυ του αριθμού των μαθημάτων που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών ανά ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή: α) 7 μαθήματα για του φοιτητές που βρίσκονται στο 1ο έτος σπουδών, β) 9 μαθήματα (45 ECTS) για όσους βρίσκονται από το 2ο ως το 4ο έτος, και γ) 12 μαθήματα (60 ECTS) για όσους βρίσκονται από το 5ο έτος και άνω. Τα μαθήματα μπορεί να δηλώνονται στο χειμερινό, στο εαρινό ή και στα δύο εξάμηνα σπουδών.

Η διαδικασία με την οποία ο φοιτητής αιτείται την υπαγωγή σε καθεστώς μερικής φοίτησης είναι η εξής:

  1. Η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς μερικής φοίτησης υποβάλλεται στην Γραμματεία του Τμήματος στην αρχή κάθε εξαμήνου και συγκεκριμένα εντός των τριών πρώτων εβδομάδων από την έναρξη του εξαμήνου. Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, η αίτηση μπορεί να κατατεθεί, κατά παρέκκλιση, έως το τέλος Νοεμβρίου 2024.
  2. Η αίτηση θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

Α) Εργαζόμενοι φοιτητές: Βεβαίωση από την Υπηρεσία (εφόσον πρόκειται για Δημόσια Υπηρεσία) ή Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη που εκδίδεται μέσω gov.gr (εναλλακτικά η βεβαίωση θα πρέπει να είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής), ότι ο φοιτητής εργάζεται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα.

Β) Φοιτητές με αναπηρία: Πιστοποιητικό Πάθησης της ειδικής Επταμελούς Επιτροπής Νοσοκομείου, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Φ. 25Ι/171726/Α5/4-11-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που αφορά στην πιστοποίηση από τα ΚΕ.Π.Α. συγκεκριμένων κατηγοριών υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή πασχόντων από σοβαρές παθήσεις.

Γ) Αθλητές (μόνο όσοι υπάγονται στις κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος 4957/2022): Βεβαίωση ότι το Σωματείο είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Βεβαίωση ή Υπεύθυνη δήλωση που εκδίδεται μέσω gov.gr (εναλλακτικά η βεβαίωση θα πρέπει να είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής), ότι ο φοιτητής έχει πετύχει τις διακρίσεις που προβλέπει ο νόμος κατά την περίοδο που είναι φοιτητής.

  1. Η Γραμματεία του Τμήματος διαπιστώνει ότι ο φοιτητής δεν έχει υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης του νόμου 4957/2022 και την ορθότητα των δικαιολογητικών ώστε να τον εντάξει σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στην Κοσμητεία της Σχολής για την έγκριση υπαγωγής τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, μαζί με τη σχετική εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος.

 

Β) ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

Σύμφωνα με τον νόμο 4957/2022, οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης (σημείωση: σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα), δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη αν χορηγείται τμηματικά. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.

Η διαδικασία με την οποία ο φοιτητής αιτείται την διακοπή φοίτησης είναι η εξής:

  1. Η αίτηση διακοπής φοίτησης υποβάλλεται στην Γραμματεία του Τμήματος στην αρχή κάθε εξαμήνου και συγκεκριμένα εντός των τριών πρώτων εβδομάδων από την έναρξη του εξαμήνου. Ειδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, η αίτηση μπορεί να κατατεθεί, κατά παρέκκλιση, έως το τέλος Νοεμβρίου 2024.
  2. Η Γραμματεία του Τμήματος διαπιστώνει ότι ο φοιτητής δεν έχει υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης καθώς και το ανώτατο όριο αναστολής φοίτησης που προβλέπονται από τον 4957/2022, εντάσσει τον φοιτητή σε καθεστώς διακοπής της φοιτητικής ιδιότητας και τον ενημερώνει για το συνολικό χρόνο που έχει εξασκήσει το δικαίωμα του αυτό.
  3. Οι αιτήσεις διαβιβάζονται στην Κοσμητεία της Σχολής, μαζί με τη σχετική εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος.