Πρακτική Άσκηση

Η πρακτική άσκηση έχει εισαχθεί στο πρόγραμμα σπουδών ως μάθημα επιλογής. Έχει 5 ECTS και γίνεται στη θέση του 4ου Μαθήματος Ελεύθερης Επιλογής.

Οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να κάνουν προαιρετικά πρακτική άσκηση με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις της επιλογής τους με αντικείμενο παρεμφερές με αυτό της κατεύθυνσης σπουδών που έχουν επιλέξει. Σκοπός της πρακτικής άσκησης είναι η αφομοίωση και διεύρυνση των γνώσεων, αλλά και παράλληλα η ανάδειξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων των φοιτητών, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον επαγγελματικό ρόλο που τους ανατίθεται. Επίσης, καλλιεργείται η ανάπτυξη επαγγελματικής νοοτροπίας, αναπτύσσονται ικανότητες και αποκτώνται εμπειρίες που θα τους επιτρέψουν να διαχειριστούν επιτυχώς προβλήματα που ίσως προκύψουν στο εργασιακό τους περιβάλλον στο μέλλον.

Η πρακτική άσκηση έχει διάρκεια δύο μήνες και μπορεί να διενεργείται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών μεταξύ του τρίτου και τέταρτου έτους σπουδών, ή μετά το τέταρτο έτος σπουδών, αλλά πριν τη λήψη πτυχίου.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, οι φοιτητές καλούνται να εκπονήσουν μία εργασία στην οποία τους ζητείται να αναλύσουν διάφορους παράγοντες του εξωτερικού (π.χ. μάκρο περιβάλλον, κλάδος/αγορά) και εσωτερικού περιβάλλοντος (π.χ. πόροι και ικανότητες) του οργανισμού στον οποίο εργάστηκαν. Επίσης, καλούνται να περιγράψουν τις γνώσεις τις οποίες απέκτησαν και τις δεξιότητες/ικανότητες τις οποίες καλλιέργησαν μέσω της πρακτικής άσκησης, αλλά και να προτείνουν τεκμηριωμένες προτάσεις βελτίωσης του οργανισμού στον οποίο εργάστηκαν.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων και η τελική επιλογή των φοιτητών σε κάθε περίοδο πρακτικής άσκησης γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια (μέσος όρος βαθμολογίας). Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερες αιτήσεις από τις διαθέσιμες θέσεις, επιλέγονται οι υποψήφιοι με το μεγαλύτερο μέσο όρο βαθμολογίας, εφόσον καλύπτουν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις επιλογής. Σε κάθε περίπτωση η πρακτική άσκηση διενεργείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στον κανονισμό του Ιδρύματος και τις εκάστοτε απαιτήσεις και προϋποθέσεις που έχουν τα τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της πρακτικής άσκησης στα ΑΕΙ.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρακτική άσκηση υπάρχουν στον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος.

Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης